De voordelen van zwangerschapsyoga

1. Lichamelijke voordelen

Zwangerschapsyoga heeft veel lichamelijke voordelen en het versterkt je lichaam. Door yogahoudingen uit te voeren ontwikkel je je spieren, pezen en bindweefsel. Krachtige benen komen goed van pas bij het dragen van je baby. Door het gewicht van het kind in je buik, verandert je houding. Je bekken kantelt vaak iets meer naar voren. Yoga kan helpen om je houding te verbeteren.

2. Mentale voordelen & Innerlijke rust

Tijdens zwangerschapsyoga kies je ervoor om even heel bewust de pauze knop van jouw drukke leven in te duwen. Je gaat mee met de flow en verzet je er niet tegen. Yoga helpt om je te ontspannen. De combinatie van bewegen, ademhaling en mindfulness zorgt voor stress vermindering, meer energie en mentale fitheid. Yoga gaat over het beter leren kennen van je eigen lichaam en geest. Tijdens de sessie focussen we heel bewust op het heden, want het NU is het enige wat telt. 

3. Voorbereiding op de bevalling

Een idee van een bevalling kan best wel spannend zijn. Ondanks dat ontelbare vrouwen je al zijn voor gegaan, is het voor jou nieuw. Ook als het niet je eerste kind is, zal de aankomende bevalling toch weer anders zijn. Je bent immers zelf ook anders, aangezien je continu groeit en verandert.

Bij zwangerschapsyoga is er veel aandacht voor ademhaling. Er zijn ademhalingstechnieken om te ontspannen en ook ademhalingstechnieken om weeën op te vangen. Door in de les (en eventueel thuis) te oefenen met deze technieken, voel je je hier zekerder over en kun je er gebruik van maken tijdens de bevalling.

4. Verbinding

Yoga gaat over verbinding. De verbinding tussen lichaam en geest, maar in dit geval ook tussen jou en je baby. Op het moment dat je zwangerschapsyoga beoefent, kun je je goed bewust worden van de verbinding met je kind. Door je hand op je buik te leggen en bewust te ademen, ben je aanwezig in het moment. Zo ben je aanwezig voor jezelf en je nog ongeboren baby en ontstaat er al voor de geboorte een diepere verbinding.

5. Verminderen zwangerschapskwaaltjes

Yoga tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat zwangerschapkwaaltjes verminderen. Dit komt omdat zwangerschapsyoga helpt bij de doorstroming van je bloedvatenstelsel, lymfestelsel en energiesysteem. Hierdoor vermindert het vermoeidheidsklachten, het vasthouden van vocht en (kuit)krampen. 

Genoeg redenen om tijdens je zwangerschap alles even te laten voor wat het is. Zet jezelf en je baby op de eerste plaats en stap op je mat! ❤